Konečně! Konečně mám maturitu za sebou, říkáte si. Pokud jste studovali všeobecné gymnázium, máte bohužel tu smůlu, že musíte studovat dále, protože s tímhle vzděláním můžete pracovat akorát tak v marketu za kasou. Přišel čas vybrat si nějakou vysokou školu a specializovat se.
Většina lidí touží po svém vysněném zaměstnání. Podle svého přání rozešlete přihlášky na různé obory, které se vám líbí. Další krok představuje úspěšné absolvování přijímacích zkoušek, bohužel, ne pokaždé se zadaří. A nakonec stačí jen nastoupit tam, kam vás přijali.
Prezenční, nebo kombinovaná forma?
Studenti, kterým sotva oschla barva na maturitním vysvědčení, většinou upřednostňují prezenční formu studia. Jaké jsou jeho výhody? Vyučující s vámi stihnou probrat vše, co byste měli umět. Protože přicházíte často do vzájemného kontaktu, snadno si vás zapamatují a nebudete pro ně při zkoušení jen další sud, který stojí za to potopit. Pokud se najdou nějací hyperaktivní přednášející, jež každou hodinu moc rádi píší testy, donutí vás, abyste se na látku mrkli aspoň jedním okem. Mezi nevýhody prezenčního studia patří převážně celodenní sezení ve škole. Přednášky sice nejsou povinné, ale když na ně nebudete chodit, z učebnic většinou nevyčtete to, co vyučující chce slyšet při zkoušení nebo napsat do testu. Ve výsledku stejně sedíte v lavici od rána do večera. Další věcí je téměř nemožné sehnání jakékoli brigády či práce, protože máte našlapaný rozvrh, málo času a musíte taky někdy jíst a spát.
Co se týče kombinované formy studia, ta je vhodnější pro již pracující lid. Výuku sice máte jen několikrát do roka, ale o to víc informací na vás přednášející nahrnou. Zbytek se doučíte za domácí úkol. Zvládnete-li si zamluvit dost knih v knihovně, domů je pravděpodobně povezete stěhovákem, protože ty nejlepší učebnice jsou samozřejmě nejtlustší a nejtěžší. Když nemáte školu, většinou musíte chodit do práce. Neodpočinete si. Vůbec. Vítejte na vysoké!
Instantní polévky a rohlíky s paštikou
Traduje se, že vysokoškoláci nemají moc peněz ani času na nákup jídla a zlepšování svého kuchařského umu. Je pravda, že se během dne moc přestávek ve vyučování nevyskytuje, a po příchodu domů či na kolej je vaření to poslední, co chcete dělat. Proto se nejspíš sesunete na gauč k televizi a následně usínáte u každodenního převelice zajímavého programu. Na další den jste si nic nepřichystali, tudíž jednoduše zaběhnete do samoobsluhy, popadnete bagetu nebo rohlíky a máte oběd i s večeří hotový. Dřív to tak možná probíhalo, ale v současnosti se objevuje velká spousta studentů, co se zajímají o zdravý životní styl a vaří si chutná, sytá a zdravá jídla. I s pár korunami lze nakoupit dost surovin, které nám prospívají. Časy se mění.