Rádi pěstujete vlastní zeleninu?
Baví vás její zpracování v kuchyni?
V tom případě byste měli rozhodně vyzkoušet i pěstování mladých výhonků rostlin. Je to snad ten nejjednodušší způsob zahradničení, vhodný i pro lidi, kteří nemají žádné zkušenosti, ani nevlastní půdu. Je to dáno tím, že pokud jde o klíčení, tak jsou rostlinky natolik nenáročné, že si vystačí jen s vodou, světlem a rozumnou teplotou. Z toho vyplývá, že je můžete spolehlivě pěstovat i na minimálním kousku místa, třeba na okně, na stole anebo jinde v bytě, kde je příznivá pokojová teplota a dostatek světla.
Možná vás napadne, proč byste měli pěstovat výhonky, když můžete sníst semena jen tak. Ano, to je samozřejmě také možné, nicméně je potřeba si uvědomit, že pokud chcete ze své úrody získat cenné látky pro zdraví, je nezbytné, aby se uvolnily, anebo alespoň vznikly. A právě v tom je zakopaný pes – mnoho cenných živin se syntetizuje až poté, co začne mladý výhonek růst. A mnoho důležitých živin naše tělo nedokáže ze semen získat, protože je chrání kvalitní semenné obaly a jiné ochranné mechanismy. Jak je tedy vidět, mezi konzumací mladých výhonků a vhodných semen na klíčení nakliceno.cz je velký rozdíl.
Ovšem není třeba se bát, klíčení je snadné a rychlé, a když si k němu ještě navíc pořídíte chytře vymyšlenou a veskrze praktickou nádobu v podobě biomisky anebo speciální sklenice, pak bude celá věc hračka. Vlastně nebudete muset dělat nic jiného, než výhonky několikrát denně prolévat vodou, aby mohly růst. A po týdnu až dvou snažení si je můžete odnést do kuchyně.
Uvažujete, co s mladými výhonky v kuchyni? Buď je můžete zařadit do některého ze svých oblíbených jídel studené anebo teplé kuchyně, anebo je můžete sníst i jen tak bez jakékoli úpravy. Stanou se skvělou součástí vašich salátů, polévek, pomazánek, a samozřejmě všech h asijských jídel.