Již více než 14 tisíc let lidstvo pije zkvašenou šťávu z vinných hroznů. Je dokonce prokázáno, že nejvíce byl tento nápoj konzumován v oblasti Ženevského jezera. Lidem už na samém začátku zachutnal natolik, že jej začali vylepšovat, až dosáhlo samotné víno téměř dokonalosti. Stále se ale na jeho vylepšení ještě pracuje.
Říká se, že vždycky je co zlepšovat a u vína to platí také.
Kdybychom se společně vrátili do minulosti, zjistili bychom, že bylo jedním z nejlepších vývozních a obchodních artiklů.
Podle samotných badatelů s ním obchodovali nejen Sumerové, ale také v Mezopotámii nebo Egyptě.
Víno Egyptské mělo navíc vysoký podíl alkoholu a díky tomu i delší trvanlivost.
Postupem času se dostalo i do samotného Řecka. Právě Řecko bylo tou zemí, která se snažila všechny produkty dovést k dokonalosti. Dokonce z něj pocházely i výborné sýry a lahodné víno. Vždy se do všeho snažili zakomponovat i malou špetku umění.
Možná vás překvapí, že se stalo dokonce inspirací pro básníky, sochaře či filosofy.
Nám jsou známy tři druhy vína. Červené, bílé a růžové. Bílé víno se získává z bílých, růžových nebo modrých hroznů a při výrobě se hned lisuje. Vzniká tím čistý mošt, který je určen ke kvašení.
Růžové víno se získává z hroznů modrých. Proces navíc probíhá bez předchozího kvašení.
K výrobě červeného vína se používají pouze hrozny modré, které obsahují červené barvivo. Rmut se nechává několik dní kvasit. Kvašení navíc probíhá delší dobu a je k němu zapotřebí vyšší teploty než u vína bílého.
Možná už jste se někdy setkali s tím, že se i na internetu vyskytují polemiky o tom, které víno má více kalorií. Panuje názor, že kaloričtější je víno červené. Pravda to sice je, ale jen z malé části. Červené má totiž jen o něco málo více kalorií než to bílé.
Jestliže ale kalorie nijak neřešíte a je vám to úplně jedno, pak si dejte do nosu takové víno, na které máte chuť.